Donderdag 21 Januari 2021

De catechisatie zal tijdens de Lock-down online doorgaan. Open dit artikel om de werkwijzen per leeftijdscategorie en de digitale invulling voor de 18+ jongeren te bekijken.

Update 20-01-2020

18- catechisatie

De catechisatie zal tijdens de Lock-down online doorgaan. Bij de -18 zal de mentor hiervoor contact leggen met de jongeren om tijd en wijze af te stemmen. Wilt u als ouder hierop betrokken zijn, en meekijken of het lukt om op de afgesproken tijd en wijze ‘aanwezig’ te zijn? Opdat we zo samen het onderwijs en contact met onze jongeren vorm kunnen blijven geven. Is uw kind niet benaderd of ingedeeld? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

18+ catechisatie

Op DV 18 januari starten we ook weer met de 18+ catechisatie. Elke week zullen roulerend vanuit elke groep een paar jongeren fysiek uitgenodigd worden. De anderen worden via Teams uitgenodigd aan te sluiten. Je ontvangt de uitnodiging hiervoor van je catecheet. Voor maandag nog niets ontvangen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat je deze uitnodiging alsnog ontvangt.

Achteraf zal een opname beschikbaar worden gesteld via YouTube voor degene die maandag verhinderd zijn. Deze link vind je hier.
We vragen jullie zoveel als mogelijk om aan te sluiten op het maandagmoment.

We bidden of God ook deze vormen wil zegenen. Dat het onderwijs van Deze Koning harten mag raken en bovenal ons mag oefenen in afhankelijkheid.

Les 11

Bidt zonder ophouden, dankt God in alles. 

Vanavond willen we samen nadenken over de betekenis van het gebed. Ik neem aan dat jullie zijn opgegroeid met bidden en danken op bepaalde tijden: rond de maaltijd, aan het begin van de dag, aan het eind van de dag. Maar wat betekent het voor jou? Wat vind je mooi en wat vind je moeilijk aan bidden?  

Bespreek:  

1. Vertel eerst eens wat jullie definitie van bidden is.  
2. Heb je wel gebeden als je niet gelooft dat God je echt hoort?  
3. Moet je ook wel eens bidden om vergeving voor je (gedachteloze) gebeden? 
4. Mag je overal om bidden?  
5. Kan bidden ook heel egoïstisch zijn?  

Bijbelstudie: Mattheus 6 : 6 – 15 

Vragen:  

1. Wat is de fout van de huichelaars? 
2. Wat wordt bedoeld met een binnenkamer? (Heb jij ook een binnenkamer?) 
3. Is een lang gebed beter dan een kort gebed? 
4. Wat leer je van het Onze Vader: de aanhef, de volgorde, de afsluiting? 
5. Waarom valt er zoveel nadruk op vergevingsgezindheid in vers 14 en 15? 

Bidt zonder ophouden. 

Dit moet je niet al te letterlijk nemen…., anders zou je niet meer kunnen slapen of veilig aan het verkeer deelnemen. Maar er wordt natuurlijk mee bedoeld dat je wel bij alles wat je doet, de Heere zoekt. Zonder bidden gaat er niets goed! Een voorbeeld: We hebben tegenwoordig allemaal wel iets met de moderne media. Ben je altijd bereikbaar op je telefoon? Of zet je hem ook wel eens offline? 

Bidt onder ophouden wil zoiets zeggen als: zorg dat je altijd online bent, om contact te kunnen hebben met de hemel. Het gebed is je draadloze verbinding naar Boven. Dat contact is trouwens wel wederzijds. Ben je online, sta je open voor een bericht van God? Hij stuurt Zijn boodschap via je Bijbel, je dagboek, een preek, een gesprek. Welk bericht gaat er nu van jou terug naar God?  

Vraag: Kun je uitleggen waarom bidden en een open Bijbel bij elkaar horen?  

Dankt God in alles. 

Laten we niet vergeten dat bidden ook altijd danken is. Wie niet kan danken heeft ook niet gebeden. Maar nu wordt het wel lastig: want hoe kun je danken bij ziekte, bij moeilijkheden, als je veel verdriet en zorgen hebt of angstig bent? Toch is het belangrijk om te bedenken dat bidden meer is dan alleen  ‘vragen’. Het is allereerst iets tegen God zeggen; Hem belijden. Denk maar aan de aanhef van het Onze Vader. Als je God kunt danken voor Wie Hij is, kun je ook met verwachting tot Hem bidden bij al je verdriet en zorgen. 

Communicatie 

Bidden en danken is dus een vorm van communicatie. Je weet zelf ok wel dat naarmate je nauwer met iemand omgaat en je vaker een berichtje stuurt en ontvangt of iemand opbelt, je die persoon beter leert kennen. Zo is het zeker ook in de omgang met de Heere. Vergeet nooit dat Hij Zelf ons aanmoedigt en uitnodigt tot gebed. Hij ziet je graag komen! Wie, waar en hoe je ook bent. 

Dagelijks Woord